Anya hangja avagy az éneklés fontossága

Anya hangja avagy az éneklés fontossága
2022.04.13.

Biztos sokan tudjátok, hogy áldott állapotban az anyaméhen belül a magzatok már hallják a hangokat.Hallják az édesanya szívverését, a lélegzését, a szüleik beszéd- és énekhangját. A külvilágból érkező zajokat és hangokat úgy hallják a babák, mint amikor mi csukott ablakokkal és ajtókkal próbáljuk meghallani a kintről jövő hangokat. Tompa, de megkülönböztethető a sziréna, a madarak, az emberi beszéd, az autók vagy épp a város zajai.Számos kutatás témája, hogy mitől különleges a magzat, a kisbaba, a gyermek számára az édesanyja hangja. Olyan kötelék alakul ki a várandóság alatt, mely bizonyítottan képes a stressz-szintet csökkenteni, képes boldogsághormont (oxitocint) termelni. További vizsgálatok szerint ez a pozitív hatás nem szűnik meg, ahogy nőnek a gyerekek, még kamaszkorban is működik.Ha erre képes a beszéd, mi mindenre képes az anyukák énekhangja?!

Énekelj nyugodtan

 

Sokan gondolják úgy, hogy nem énekelnek a kisbabának, mert nincs jó hangjuk. Egy kisbaba, egy kis gyermek még nem ítél. Csak az számít, hogy az Ő édesanyja, neki énekel. Merjünk énekelni, és a hangokon keresztül kapcsolódni.

A ritmusérzék és a muzikalitás is velünk született képesség. A zene, az éneklés már évezredek óta kíséri az embert, mindig is szerves része volt az életének.

A kisgyermekek legérzékenyebb és legfogékonyabb időszaka 0-6 évre tehető. Ez az időszak az agyi érés legfontosabb időszaka. Ebben az időszakban ismerkednek és tanulnak meg alapvető mozgásformákat, beszédhez szükséges elemeket, illetve magát a beszédet és számos képességük és készségük fejlődik látványosan.

 

Éneklés gyerekkorban | Miért olyan fontos?

 

A zenét és éneklést szintén ebben a korban lehet a leginkább megszerettetni a gyerekekkel.

Számos zenés programon vehetünk részt egészen kisgyermekkortól, ahol játékos formában, a kíváncsiságukra és a belső világukra alapozva ismertetjük meg a gyerekekkel ezt a csodálatos világot.

Az éneklés minden egyéb tevékenységgel összekapcsolható, legyen az a játszótér (Hinta-palinta, mit játszunk lányok? Sétálunk, sétálunk) legyen az az öltözés, (Egyik lába, másik lába belebújik a nadrágba) fürdés (Mossuk meg az arcodat, mossuk meg a nyakadat, mossuk meg a karodat, mossuk meg a lábadat), étkezések (Gyerekek, gyerekek szeretik a perecet, Süti süti pogácsa, Töröm töröm a mákot) , várakozás (bármelyik kedvenc dal vagy mondóka) , vagy épp a világ felfedezése (Tavaszi szél, Esik az eső, Süss fel nap, Csiga-biga).

Ha épp nem jut eszünkbe egyik dal sem, akkor hagyatkozhatunk a kreativitásunkra, és bármely szövegre bármilyen dallam énekelhető. Ezek a dalok nem azért születnek, hogy sláger legyen, nem is kell a tehetségkutatókon előadni, de a családnak és a gyerekeknek fontos lesz. Sőt nem kizárt, hogy ha majd a mi gyerekeink felnőnek, akkor ők is ezeket a dalokat fogják a saját gyerekeiknek továbbadni.

Ezzel már is egy olyan példát adtunk tovább, amely lehetővé teszi, hogy egy éneklőbb, boldogabb és toleránsabb világot teremtsünk a zene által.

Ezeknek a kis daloknak az ismételgetésével növeljük a gyerekek szókincsét, az önbizalmát, megalapozzuk a zenéhez való viszonyát, emellett számos készség és képességfejlesztő hatással bír, de ami a legfontosabb hallja az anyukáját énekelni, így erősítve a kapcsolatot, az ősbizalmat kettejük között. Aztán természetesen bekapcsolódhat a család minden tagja, a kicsiktől a nagyszülőkig, így egy fantasztikus pozitív program részesei lehetünk, amikor minden baj és probléma egy időre megszűnik.

Vissza

Személyesen helyszínek

Budapesten
és Pest megyében

Online foglalkozások

Differenciált korcsoportok 4 éves korig illetve 4-7 éves korig

Egyéni vagy csoportos

Zenés foglalkozások
Zongoraórák,

E-mail

zeneninnenmesentul@gmail.com
(24 órán belül válaszolok)