Szerinted van összefüggés a személyiséged és a kedvenc zenéid között?

Szerinted van összefüggés a személyiséged és a kedvenc zenéid között?
2022.06.16.

Gondolkodtál már azon mitől lesz egy zeneszám a kedvenced? Mi befolyásolja a zenei ízlésed, hogyan alakul ki egyáltalán?

Egyes elméletek szerint a kedvelt zenei ízlés nem a véletlennek köszönhető, hanem a személyiségünknek. 

A spotify évek óta foglalkozik ezzel a témával és az összefüggéseknek a feltérképezésével.

 

De mit is árulhat el Rólad, hogy milyen zenéket szeretsz? 

 

Raymond Cattell vezette kutatás megállapította, hogy a hasonló zenei ízlésű emberek, hasonló személyiségjegyeket hordoznak, hasonló tulajdonságaik vannak és hasonló a gazdasági, illetve társadalmi hátterük. Emellett számít az is, hol nőttünk fel, milyen zenét hallgatnak a családtagjaink, barátaink. De épp ennyire befolyásolja a zenei ízlésünket az aktuális élethelyzetünk is. 

A Heriott-Watt Egyetem kutatása arra kereste a választ, hogy lehet-e egyértelmű személyiségjegyeket kiolvasni a zenei ízlés alapján. Arra jutottak, hogy az emberek zenén keresztül rengeteg információt közölnek a külvilággal.

  • Ha popzenét hallgatsz: akkor extrovertált, őszinte és a hagyományokhoz ragaszkodó személy vagy, keményen dolgozol és magas az önértékelésed, viszont kevésbé vagy kreatív.
  • Ha a rap és a hip-hop a kedvenced: magas az önértékelésed, van önbizalmad és igazán társaságkedvelő ember vagy, míg az agresszió nem jellemző rád.
  • Country és népzenerajongóként: szorgalmas, hagyománykövető és társaságkedvelő személyiség vagy konzervatív világnézettel, érzelmileg stabil lábakon állva.
  • Rock és heavy metal kedvelők: kreatív, általában introvertált személyiség vagy, akire agresszió nem, viszont gyengédség és kedvesség annál inkább jellemző.
  • Ha az indiet: intelligens és kreatív személyiség vagy, mindez egy introvertált személyiségbe rejtve. Emiatt a passzivitás, a szorongás és alacsony önértékelés is megfigyelhető nálad.
  • Dance rajongóként: magabiztos és társaságkedvelő személyiség vagy, aki nyitott az új tapasztalatokra, azonban a kedvesség nem a fő erényed.
  • Klasszikusok kedvelőjeként: introvertált, de jó önértékeléssel bíró személyiség vagy, erős kreatív hajlammal. Feltett szándékod a nyugalom és a világ lecsendesítése magad körül.
  • Jazz, blues és soul rajongóként: magabiztos, kreatív, intelligens, könnyed személyiség vagy, aki igazi extrovertáltként szeret kapcsolatba kerülni az embertársaival.

Rád igaz a katatási eredmény? 

Vissza

Személyesen helyszínek

Budapesten
és Pest megyében

Online foglalkozások

Differenciált korcsoportok 4 éves korig illetve 4-7 éves korig

Egyéni vagy csoportos

Zenés foglalkozások
Zongoraórák,

E-mail

zeneninnenmesentul@gmail.com
(24 órán belül válaszolok)